vrijdag 16 november 2012

Waarom de 10 geboden?


Wie anders dan jijzelf kan hier iets van zeggen?

Want je bent het ongetwijfeld met me eens, dat ieder weldenkend mens regels nodig heeft, om naar te kunnen leven? Regels die ervoor zorgen dat het niet een ongelofelijk puinhoop wordt, regels omdat de mens zonder regels, werkelijk tot de meest extreme dingen in staat is. Wat goed dat God destijds de regels heeft ingevoerd, heeft doorgegeven en dat Jezus door zijn leven te geven, er vervolgens voor gezorgd heeft dat deze regels bij ieder mens in het hart geschreven staan.

De omschrijving heb ik rechtstreeks van Wikipedia gehaald en is altijd goed om even te lezen, zelfs wanneer je niet gelovig bent. http://nl.wikipedia.org/wiki/Tien_geboden

"Toen sprak God deze woorden:
‘Ik ben de HEER, uw God, die u uit Egypte, uit de slavernij, heeft bevrijd. Vereer naast mij geen andere goden. Maak geen godenbeelden, geen enkele afbeelding van iets dat in de hemel hier boven is of van iets beneden op de aarde of in het water onder de aarde. Kniel voor zulke beelden niet neer, vereer ze niet, want Ik, de :HEER, uw God, duld geen andere goden naast Mij. Voor de schuld van de ouders laat Ik de kinderen boeten, en ook het derde geslacht en het vierde, wanneer ze Mij haten; maar als ze Mij liefhebben en doen wat Ik gebied, bewijs Ik hun Mijn liefde tot in het duizendste geslacht.

Misbruik de naam van de HEER, uw God, niet, want wie Zijn naam misbruikt laat Hij niet vrijuit gaan. Houd de sabbat in ere, het is een heilige dag. Zes dagen lang kunt u werken en al uw arbeid verrichten, maar de zevende dag is een rustdag, die gewijd is aan de HEER, uw God; dan mag u niet werken. Dat geldt voor u, voor uw zonen en dochters, voor uw slaven en slavinnen, voor uw vee, en ook voor vreemdelingen die bij u in de stad wonen. Want in zes dagen heeft de HEER de hemel en de aarde gemaakt, en de zee met alles wat er in leeft, en op de zevende dag rustte Hij. Daarom heeft de HEER de sabbat gezegend en heilig verklaard.
Toon eerbied voor uw vader en uw moeder. Dan wordt u gezegend met een lang leven in het land dat de HEER, uw God, u geven zal.

Pleeg geen moord. Pleeg geen overspel. Steel niet. Leg over een ander geen valse getuigenis af. Zet uw zinnen niet op het huis van een ander, en evenmin op zijn vrouw, op zijn slaaf, zijn slavin, zijn rund of zijn ezel, of wat hem ook maar toebehoort."

Dit is natuurlijk de algemene beschrijving. In iedere religie en bij ieder geloof heeft men de regels in eigen bewoordingen omschreven. Maar wie begrijpt deze regels nog, wie snapt nog waar dit over gaat? Schuldenlast, erfelijke belastbaarheid, een reden, vanwege fouten die ouders gemaakt hebben? De oorzaak, waardoor vele mensen te kampen hebben met lichamelijke of geestelijke ongemakken? Hoe belangrijk is dit en waarom moet er een schuldige aangewezen worden? Wat verandert er wanneer we een schuldige aan kunnen wijzen? Hoe helpt dit bij het verwerken van? Je voelt je er alleen maar rotter door, tenzij je vergeeft en voor het juiste kiest. Want ook nu heeft iedereen een keuze. Wij hebben als mens een keuze. Een keuze om te leven volgens de regels die Jezus door het geven van zijn leven, voor eens en altijd in ons hart heeft geschreven. Ook hij heeft de schuldenlast van zijn Hemelse Vader op die manier opgeheven. Uit liefde, voor de God van Israël, de Almachtige die tevens de God is van alle andere volkeren, de God die de hemel en aarde geschapen heeft, uit liefde voor iedereen die en alles wat leeft.  

We leven in een wereld waar respect ver te zoeken is, waar alles gedaan wordt om maar zoveel mogelijk geld binnen te harken, terwijl we totaal niet meer begrijpen dat al het geld van de wereld, zelfs in "de week van het geld" nog steeds leidt tot ellende, pijn en verdriet. Daarnaast kijken mensen niet meer naar zichzelf maar alleen nog maar naar de ander. Want wellicht heeft die het beter en wil iedereen ook de succesformule waardoor deze persoon zoveel materiële zaken heeft weten te vergaren. Maar hoe belangrijk is materie, wanneer we geen aarde meer hebben om op te leven. Wanneer er mensen zijn die willens en wetens dingen doen, die slecht zijn voor zichzelf of voor de ander, maar er wel voor zorgen dat zij iedere dag hun dagelijkse lasten kunnen voldoen, incl. de belasting, wat op dit moment werkelijk zijn naam  eer aan doet.

Wie alle informatie op mijn beide websites www.levenlerenherinnerenweten.nl en www.dehofvanhetheden.nl bekijkt, daarnaast de nieuwsbrieven krijgt, deze ook werkelijk leest en ziet, weet, dat ik al heel veel jaren mensen mag helpen. Ook dat ik door de jaren heen regelmatig geconfronteerd ben met het ziek, worden en zijn van mensen in mijn nabije omgeving. Mensen die mij dierbaar zijn, waarom ik geef. Mensen die trouw zijn aan, de volgens de maatschappij geldende normen. Trouw en loyaal naar de mensen waarmee zij samen wonen, werken en leven. Trouw aan alles buiten zichzelf, waardoor ze helaas niet voldoende naar zichzelf luisteren, naar hun lichaam, naar hun persoon, hun zijn. De reden waardoor ziek worden, bij velen overgaat in ziek zijn. Buiten zichzelf, niet meer doen wat in hun hart zit, waar ze blij van worden, wat ze een goed gevoel geeft. Constant opleven tegen de verwachtingen van andere mensen. Tot het moment waarop ze zelf ervaren dat het niet langer zo door kan gaan.

En ja wat voor mensen geldt, geldt ook voor dieren, de natuur en alles wat op deze aarde leeft. Je kunt er gewoonweg, door simpel je boerenverstand te gebruiken, vanuit gaan, dat misbruik in iedere vorm, gevolgen heeft. Roofbouw plegen, geldt voor mens en dier maar daarnaast zeker ook voor alles wat de aarde te bieden heeft. Wanneer je niet meer luistert naar wat ons als mensen geschonken is, op het moment waarop God de hemel en de aarde maakte, dan houdt het werkelijk een keertje op. Natuurrampen en alle mogelijke ellende die door geen enkele wetenschapper te stoppen is daarbij als gevolg. Zou dit komen doordat we de regels vanuit ons hart niet meer horen, of omdat ze simpelweg niet alles duidelijk maken wat noodzaak is?

De mensen die nog heel veel jaren volgens het ritme van de natuur geleefd hebben, hebben één ding meer dan ooit goed begrepen. De Indianen, "Native Americans". Zij hebben naast de 10 geboden die in het hart van ieder mens staan, hun eigen 10 geboden, wellicht kunnen we daar iets meer mee, omdat ze te begrijpen zijn en nog steeds gelden.

Native American 10 Commandments
1. The earth is our Mother, care for her ~ De aarde is onze Moeder, zorg goed voor haar;
2. Honor all your relations ~ Eer al je relaties,
3. Open your heart and soul to the Great Spirit ~ Open je hart en ziel voor de Almachtige;
4. All life is sacred; treat all beings with respect ~ Alles wat leeft is heilig; behandel deze met respect;
5. Take from the Earth what is needed and nothing more ~ Neem alleen van de aarde wat nodig is en niet meer dan dat;
6. Do what needs to be done for the good of all ~ Doe wat nodig is in het belang van iedereen die en alles wat leeft;
7. Give constant thanks to the Great Spirit for each new day ~ Toon dagelijks u dankbaarheid, voor elke nieuwe dag en spreek dit uit naar de Almachtige;
8. Speak the truth; but only of the good in others ~ Spreek de waarheid; maar alleen over het goede in de ander;
9. Follow the rhythms of nature; rise and retire with the sun ~ Volg het ritme van de natuur; waak en slaap met het op en ondergaan van de zon;
10. Enjoy life's journey, but leave no tracks ~ Geniet van de levensreis, maar laat geen sporen na.

De zin van het woord is net als de zin van het bestaan, heel belangrijk wanneer je zonder zorgen door het leven wilt gaan. Eenheid in denken, doen en handelen. In de naam van de Vader, de Zoon en de Heilige Geest. Voor iedereen die hier gehoor aan geeft, is er een mogelijkheid om gelukkig te zijn en dit ook zelf te ervaren door het te beleven. Gewoon door puur te zijn, jezelf te zijn. Durf jij het al? Ben jij bereid om te helpen? Reageer maar op dit blog. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten